Ryddeapper

February 11, 2019

Derfor rydder vi! Havsule-mor og barn: Taustump til middag?
(Foto: Bo Eide, brukt med tillatelse)

For å forstå forsøpling av naturen, hvor søppelet kommer fra og hvordan vi kan begrense de negative effektene må vi samle data. Mye data. Dette kan vi alle bidra til. I dette innlegget forsøker jeg å lage en liste over noen av appene som har fanget min interesse. Listen kan sikkert utvides, så legg gjerne igjen kommentarer med forslag til flere kandidater. Preferanser når det kommer til visuelt uttrykk og detaljeringsgrad i registreringene vil være individuelle. Jeg tror det viktigste er at man finner en app man faktisk gidder å bruke – over lang tid.

Sjekk også ut Hold Norge Rent sin ryddeportal. Denne er det viktig å bruke når du deltar i strandryddeaksjoner (uansett om det bare er deg eller om dere er et helt team som rydder).

Marine Debris Tracker

Marine Debris Tracker er ett eksempel på mobilapp som kan brukes til å rapportere marint søppel hvor som helst i verden. Dataene som registreres er tilgjengelig for alle, og gjennom appens nettside kan du enkelt hente ut data om hva andre ryddere har funnet.

I appen finner du ulike “default” lister (les om dem her) som gjør de absolutt vanligste funnene lett tilgjengelig i menyen. Altså lurt å velge en liste du tror passer til ditt ryddeprosjekt. For hver gjenstand kan du enkelt legge til bilde og en beskrivelse. Da er det nok best å unngå vårt hemmelige stammespråk norsk, og heller skrive engelsk, slik at flere kan forstå og bruke dataene du samler.

Jeg liker knappen “start path log” som gjør at du kan tracke hvor du beveger deg mens du samler. Når du trykker på knappen “View and submit” kan du se en liste over dine registrerte funn, samt et finfint kart som viser plasseringen. Supersexy – rett og slett. Liker det! En app som kanskje ikke er av de lekreste, men som gir deg muligheten til et høyt detaljnivå. Dette blir min go-to app.

Hjemmeside: http://www.marinedebris.engr.uga.edu/
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:Kan brukes over alt
Brukervennlighet:God. Enkel å bruke og OK å se på
Datatilgjengelighet:God

Marine Litter Watch

Marine Litter Watch føles litt tyngre enn Marine Debris Tracker når man besøker hjemmesiden, men la deg ikke lure. Selv om det er litt vanskelig å orientere seg i den overveldende mengden med informasjon som finnes hos EEA, så opplummeres de viktigste punktene for bruk på denne siden. Se også brukerveiledningen for appen. Dataene er tilgjengelige i interaktive kart og gjennom nedlasting. (Tenker at disse bør være tilgjengelige gjennom åpne API, men har ikke klart å finne ut av det.) Det er imidlertid et stort gapende datahull for Norge – kanskje fordi de fleste kun bruker Hold Norge Rents ryddeportal.

Det er enkelt å registrere søppel i appen, men du har ikke samme mulighet til å legge til bilder og beskrivelser for hver gjenstand mens du holder på. Du må registere stranden du rydder og ryddeaksjoner før du kan sende inn data. Litt høyere brukerterskel og ikke en app man vil bruke “på farten”, men ideelt for organiserte strandrydding-happenings.

Hjemmeside: https://www.eea.europa.eu/… (forkortet)
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:Strandrydding, organiserte aksjoner
Brukervennlighet:God. Enkel å bruke og flott å se på
Datatilgjengelighet:God

Litterati

Dette er en visuell og global godbit. Både hjemmesiden og appen er rett og slett lekre. Dataene er imidlertid vanskelig tilgjengelig dersom man ønsker å analysere dem. Selv om det dynamiske kartet på hjemmesiden er lekkert, er det ikke mulig å hente ut informasjon fra det på en effektiv måte. Litterati skriver at de vil bruke dataene som samles til å jobbe tett med bedrifter og organisasjoner for å skape flere miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Personlig ble jeg skuffa. Jeg skulle gjerne sett at disse dataene kunne brukes av alle. Jeg vil ha mulighet til å grave i tallene sjæl!

Bruken er enkel, da: Ta bilde, legg til merkelapper (tags) og posisjon.

Hjemmeside: https://www.litterati.org/
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:Kjapp bilderegistrering på farten
Brukervennlighet:Veldig god. Enkel og virkelig lekker
Datatilgjengelighet:Dårlig

Clean Swell

Fordi dette tross alt er et blogginnlegg skal jeg si det: OMG! Fiiint! Clean Swell har et enkelt oppsett som er visuelt tiltalende. Data fra Clean Swell og en del andre kilder er tilgjengelig via denne nettsiden. Her er det mye info og det er nokså greit å hente ut det man vil ha :-) Databasen er også her global, og dekningen i Norge ser ut til å være relativt god. En finfin ryddeaksjonsapp.

Det er enkelt å registrere søppel i appen, men Clean Swell mangler detaljeringsgraden man finner i Marine Debris Tracker. Her mangler mulighet til å legge til bilder og beskrivelser for hver gjenstand. Fordelen er nok en litt lavere brukerterskel. Liker også at appen gir deg en del oppsummerende info før du sender inn data (som estimert vekt på søppelet, hvor lenge du har ryddet). Etterhvert som du rydder kan du samle merker (badge) som gir deg en liten oppmuntrende “tommel opp” etter lange dager med nesa ned i bakken. Appen egner seg godt til både hurtige registreringer og mer langdryge seanser i organiserte aksjoner. En all-round app med lav brukerterskel, men lavt detaljnivå

Hjemmeside: https://oceanconservancy.org/…(forkortet)
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:Kan brukes over alt
Brukervennlighet:Veldig god. Rask å komme i gang med
Datatilgjengelighet:God

Dive Against Debris

Jeg dykker, men har ennå ikke brukt denne appen. Da jeg forsøkte å registrere meg var siden tydeligvis nede, så hvor godt appen fungerer gjenstår å se. På bildene og beskrivelsen ser det veldig flott ut, så jeg gleder meg til å teste. Følg med for oppdateringer…

Hjemmeside: https://www.projectaware.org/diveagainstdebris
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:For dykkere over hele verden
Brukervennlighet:Usikker. Rapporterer senere
Datatilgjengelighet:OK

TrashOut

TrashOut er en litt annen form for ryddeapp. Her er poenget å registrere ulovlige dumpingsplasser, eller ansamlinger med søppel som tas hånd om. Du skal også kunne finne nærmeste gjenvinningspunkt og melde deg på ryddeaksjoner eller rett og slett bare stikke ut for å fikse biffen sjæl. Verktøy som TrashOut er viktige i kampen mot forsøpling, og derfor fortjener også denne en plass på lista. Hjemmesiden har fine, visuelle oppsummeringer av data, men det er ikke mulig å laste ned noe ser det ut som. Det gjør kanskje ikke fullt så mye her, så lenge de som til slutt rydder registrerer søppelet også andre steder.

Appen er enkel i bruk. Registrering skjer ved et par klikk og noen bilder. Er du sulten på rydding kan du finne plasser nær deg som andre har rapportert inn. Du får da informasjon om hva søppelet består i og om det er nødvending med for eksempel biltransport for å frakte det vekk. Foreløpig ser TrashOut ut til å være relativt lite brukt i Norge, men det synes jeg godt vi kan gjøre noe med. Jeg liker den!

Hjemmeside: https://www.trashout.ngo/
Tilgjengelig: Google Play og App Store
Bruksområde:Rapporter søppelhauger!
Brukervennlighet:Veldig god. Rask å komme i gang med
Datatilgjengelighet:OK