10 praktiske råd

February 9, 2019

Foto: stokpic

Sløsing med plast er sløsing med ressurser. Plast som ender i naturen kan være farlig for både dyr og mennesker. De fleste er også enige om at søppel i naturen er skjemmende. Det er gode grunner til å redusere mengden plast vi omgir oss med, og da særlig mengden som ender som unyttig avfall. På Internett kryr det av mer eller mindre nyttige tips til hva du kan gjøre for å begrense mengden plastsøppel som ender i naturen. I bokform finnes også utallige råd om hvordan du bør leve, og hva du bør gjøre for å redusere plastavtrykket ditt. Jeg synes det er problematisk at målet med mange av disse “veilederne” er et såkalt plastfritt liv, uten tanke for hva konsekvensen av en slik endring egentlig vil være. Det er ikke nødvendigvis slik at plastfrie alternativer er mer miljøvennlige. Dette utsagnet krever mer underbygging, og det skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg. For nå, la oss være enige om at det å begrense bruken av unødvendig plast er lurt uansett. Som enkeltpersoner er det en rekke enkle grep vi kan gjøre for å bidra til bedre ressursutnytting, mindre avfall og innhøstning av kunnskap om søppel…

Disse enkle rådene er hentet fra boken Å se en havhest dø som kommer ut til uka. Jeg ser likevel ingen grunn til å vente med å poste dette:

Rydd og registrer

Mål: Begrense mengden søppel på avveie og hjelpe
til med å samle inn data

Velg 5 om dagen:
Plukk fem søppelbiter fra bakken hver dag og sørg for at de havner i en lukket søppelbøtte. Gjør plukkingen til en fast rutine, for eksempel på vei til eller fra jobb, skole, sjakklubb, korps, bar – hva som helst. Bare gjør det. Klarer du flere, så gi deg selv et klapp på skuldra og vær skikkelig fornøyd!
Delta i ryddeaksjoner:
Finn en aksjon der du bor, på jobben, på hytta eller ved en trivelig strand. Er det ingen aksjoner i nærheten, så lag din egen, da vel. Les mer på http://holdnorgerent.no/ryddeportalen/ og http://www.kystlotteriet.no/
(– i kystlotteriet kan du til og med vinne premier!)
Registrer søppelet du plukker:
Finn en app du liker (for da er det sannsynlig at du faktisk vil bruke den) og registrer søppelet du finner. Da bidrar du med data som kan brukes til å finne ut hva slags søppel som havner hvor, litt om kilder, litt om mengder og litt om hva som skal til for å stoppe forsøplinga. Register det du har tid til. Alt hjelper! Jeg har laget en liten mini-review av ryddeapper her: http://guriandersen.no/ryddeapper/
(Se også kapittelet «Hvor ender det?» i boken Å se en havhest dø og https://holdnorgerent.no/ryddeportalen/)

Resirkuler og redistribuer

Mål: Bedre utnytting av ressurser – følg avfallspyramiden!

Gi bort eller selg brukbare ting:
Reduser mengden brukbare ting du kaster. Selg eller gi bort det som ikke er ødelagt. Fretex, loppemarkeder, bruktbutikker og gjenbruksstasjoner tar gjerne imot.
Redesign:
Vurder om gjenstander du er i ferd med å kaste, heller kan brukes til noe nytt. Kanskje finnes det andre bruksområder for de frynsete gamle olabuksene? Kan de bli til en fin pute, eller en veggholder ved siden av senga til bøker, tegnesaker, penner og alskens småting?
Resirkuler:
Sorter avfallet ditt og bruk riktig søppeldunk. Gjør det enkelt for deg selv og invester i et ryddig søppelsystem på kjøkkenet.

Bytt fra engangsplast til flergangsdingser

Mål: Begrense tilførsel av plastavfall

Invester i digge dingser:
Velg et par virkelig gode produkter som erstatter engangsartikler, og som du blir så glad i at du tar dem med deg overalt. Det kan være: sugerør, kaffekopp, vannflaske og matboks. Det finnes drøssevis av alternativer. Hold øynene åpne for initiativ som CupClub (se kapittelet «Sirkulær økonomi» i boken Å se en havhest dø ), kanskje dukker noe slikt snart opp i Norge. Og om du skulle trenge en engangskopp i ny og ne, så ta det ikke så tungt: Sørg bare for at den ender i en søppeldunk og ikke i naturen.
Våg å være særingen:
Legg løsvarer som frukt og grønnsaker rett i et bærenett eller i en boks fremfor å bruke håpløse små plastposer til innpakning. Veiingen kan du gjøre rett på skålen, eller eventuelt gjenbruke en tynn plastpose som du veier varene i. Det er kanskje litt sært, men også ganske tilfredsstillende. Andre vil reflektere over hvorfor du gjør det, og økt oppmerksomhet blant folk kan påvirke holdninger i nærmiljøet ditt.

Vask mindre og vask smart

Mål: Begrense utslipp av mikroplast (og andre partikler)

Spar klærne dine:
Vent med å vaske klærne dine til det er absolutt nødvendig. Kan skjemmende flekker heller tas med en klut? Kan innestengt lukt heller luftes ut?
Dropp tromlinga:
Vask med så lav sentrifugehastighet som du føler du kan, og heng mest mulig til tørk heller enn å bruke tørketrommel. Da varer også tekstilene lenger.